Gå direkte til indhold

Kvalifikation og udtagelse

For at en dansk atlet skal komme med til PL, er der en række forhold, der skal opfyldes. For det første er det nødvendigt, at Danmark råder over en kvoteplads i den givende idrætsdisciplin. Denne kvoteplads opnås ved at opfylde de internationale kvalifikationskrav, som kan ses under hver enkelt idrætsgren nedenfor.
I enkelte idrætsgrene har Parasport Danmark og DIF indgået en aftale om nationale kvalifikationskrav, som er sværere at indfri end de internationale. Dette er gjort for at sikre et højt sportsligt niveau på de danske atleter, der deltager ved PL. I så fald, skal disse krav også opfyldes. 

En opnået kvoteplads kan enten være personlig eller tildeles atletens nation. Hvis pladsen er en nationskvoteplads kan pladsen videregives, hvis en anden atlet findes mere egnet til deltagelsen ved PL, mens de personlige kvotepladser ikke kan videregives.

Udtagelse
Kvalifikationen er et krav for men ikke ensbetydende med PL-deltagelse. Det er Parasport Danmark sammen med den nationale olympiske komitee (DIFs bestyrelse), der udtager de atleter, der skal deltage ved PL. Denne udtagelse tager udgangspunkt i de opnåede kvotepladser (personlige og nationale) og angiver, hvilke atleter der bedst repræsenterer Danmark ved PL. PL-udtagelserne finder sted i perioden op til PL. 

Nedenfor er en liste over de idrætsgrene, hvor Danmark har størst sandsynlighed for at kvalificere atleter i.

Atletik

Atletik ved de paralympiske lege er for atleter med enten fysisk handicap, synshandicap eller udviklingshæmning. Danmark har opnået to kvotepladser ved VM 2019 i Dubai. Derudover er det muligt at sikre en kvoteplads ved at placere sig i top 6 på kvalifikationsranglisten, som løber fra d. 1. april 2019 til 1. april 2020, og gennem high performace standarder offentliggjort af World Para Athletics 29. november 2019. Det er muligt at opfylde high performance standarder i perioden 1. oktober til 7. juni 2020. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.
 
Badminton
Badminton ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk handicap. Kvalifikation sker gennem en paralympisk rangliste, som løber fra 1. januar 2019 frem til d. 29. marts 2020. En opnået kvoteplads tildeles specifikt den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://corporate.bwfbadminton.com/para-badminton/players/

Bordtennis
Bordtennis ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk handicap eller udviklingshæmning. Danmark sikrede sig én kvoteplads ved EM 2019 i Helsingborg, og derudover er det muligt at sikre en kvoteplads gennem verdensranglisten, som lukker d. 31. marts 2020, eller gennem en kvalifikationsturnering d. 9-11 maj 2020. En opnået kvoteplads tildeles specifikt den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.ipttc.org/rating/

Cykling (landevej)
Cykling ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk handicap eller synshandicap. Danmark har allerede sikret sig én kvoteplads gennem nationsranglisten for 2018. Derudover er det muligt at sikre sig kvotepladser gennem den kombinerede nationsrangliste, som lukker d. 7. juni. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.uci.org/para-cycling/rankings

Kørestolstennis
Kørestolstennis ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk handicap. Kvalifikation sker gennem verdensranglisten, som opgøres d. 8. juni 2020. En opnået kvoteplads tildeles specifikt den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.itftennis.com/wheelchair/rankings/player-ranking.aspx

Kørestolsrugby
Kørestolsrugby ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk handicap. Danmark sikrede sig en kvoteplads ved EM 2019 i Vejle.

Ridning
Ridning ved de paralympiske lege er for atleter med fysisk eller synshandicap, og det er udelukkende dressur, som er på programmet. Det er muligt at kvalificere et hold bestående af fire ryttere gennem den paralympiske holdrangliste, som udløber d. 31. januar 2020. Hvis ikke det lykkes at kvalificere et hold, er det muligt at opnå en kvoteplads som individuel ekvipage gennem den individuelle paralympiske rangliste, som ligeledes udløber d. 31. januar 2020. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://data.fei.org/Ranking/OGRankingsList.aspx

Skydning
Skydning ved de paralympiske lege er for atleter med et fysisk handicap. Det er muligt at opnå kvotepladser ved et kvalifikationsstævne i Lima, Peru, d. 22.-31. maj. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.paralympic.org/shooting/rankings

Svømning
Svømning ved de paralympiske lege er for atleter med enten fysisk handicap, synshandicap eller udviklingshæmning. Det er muligt at opnå kvotepladser gennem opnåelse af vægtede minimumskrav med udgangspunkt i WPS verdensranglisten, som lukker d. 31. januar 2020. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.paralympic.org/swimming/rankings

Taekwondo
Taekwondo ved de paralympiske lege er for atleter med et fysisk handicap. Det er muligt er opnå kvotepladser gennem verdensranglisten samt ved en europæisk kvalifikationsturnering i 2020. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: http://www.worldtaekwondo.org/ranking/

Triatlon

Triatlon ved de paralympiske lege er for atleter med et fysisk handicap. Det er muligt at opnå kvotepladser gennem en paralympisk kvalifikationsrangliste, som lukker d. 29. juni 2020. Opnåede kvotepladser tildeles nationen og ikke den enkelte atlet.

Ranglister kan findes her: https://www.triathlon.org/rankings/paratriathlon

Generelt
Hvilke atleter der skal besætte nationspladserne og dermed deltage ved PL i Tokyo besluttes senere, når Parasport Danmark indstiller atleter til udtagelse hos DIF.